Naast de vrijstaande houtkachel (meestal gietijzeren modellen, die veel stralingswarmte genereren) is er meer en meer een trend naar inbouwhaarden en casettes.

Bij deze houtkachels wordt de openhaard of casette verwerkt in de muur en aangesloten op het rookkanaal. Dit zorgt voor een veiligere omgeving voor kinderen en maakt een integratie met het bestaande design mogelijk.
inbouwcasette
Het probleem bij oude inbouwcasette houtkachels was het feit, dat de meeste warmte via de schouw verdween. De nieuwe evolutie heeft een dubbelwandige casette, waardoor er de opgewarmde lucht aan de ruimte wordt doorgegeven. Hierdoor zijn deze veel effici├źnter dan een open openhaard.

Naast de traditioneel gestookte houtkachels zijn er ook modellen voorhanden, die werken met pellets.

Een andere vorm van inbouwcasette is de speksteenkachel, die zorgt voor nog meer stralingswarmte naar zijn omgeving.

Tags: , , ,

Meteo websites

17 dec

1 Reactie

In deze wintertijden zijn er vele nuttige meteo-websites om het winterweer te kunnen voorspellen.

Via deze websites kan je aankomende sneeuwbuien zien en ook de voorspelde ijsdikte voor de komende 15 dagen te zien.

– KNMI-ijspluim (voorspelde ijsdikte in Midden-Nederland)

Sneeuwrader met aankomende sneeuwbuien in het oranje

Meteo-waarschuwingen voor heel Europa

Tags: , ,

Roetreinigingsblok in de Aldi

14 dec

2 Reacties

Vanaf 19 december kan je goedkoop een roetreinigingsblok kopen in de Aldi voor het reinigen van een schouw van een houtkachel of openhaard.

Door het reinigen van je schouw is er een verminderde kans op een schouwbrand, wat bij de brandverzekering een korting kan opleveren: .

reinigt de schoorsteen, geschikt voor alle haardtypes, natuurlijk product uit 80% hout en 20% reinigingspoeder, zonder paraffine, incl. garantiecertificaat en brandverzekering ().
Roetreinigingsblok

Tags: , ,

Sauna houtkachel

08 dec

Geef een reactie

Naast directe verwarming in huis wordt een houtkachel ook vele gebruikt voor de verwarming van een sauna.

Via de directe verbranding van hout worden de stenen bovenaan opgewarmd, waardoor deze de hitte produceren voor de sauna.

Door deze werkwijze verbuikt dit type sauna-verwarming dan ook veel hout voor het bereiken van de nodige saunatemperaturen (tussen 60 en 100 ┬░C).

Belangrijkste voordeel is het aangename en zachtere warmtegevoel van een houtkachel tov. een ander type verwarming voor een sauna.

Belangrijk bij een houtkachel in een sauna is een goede schoorsteen, daar er een groot gevaar is voor een co-vergifting wegens de kleine ruimte.

Tags: ,