Jotul gietijzeren kachels

30 okt

2 Reacties

Jotul is een gekende fabrikant van gietijzeren kachels en haarden. Dit Noors bedrijf is al sinds 1853 marktleider in dit segment en is gekend voor zijn kwaliteit uit Noorwegen.

Via hun “Clean Burn“-technologie garanderen zij een betere verbranding met minder rook en een betere efficiëntie.

Enkele producten uit het Jotul aanbod:
Speksteenkachels (Jøtul FS 162, Jøtul FS 162, Jøtul FS 121, Jøtul FS 350)

Houtkachels (Jøtul F 220, Jøtul F 250, Jøtul F 350, Jøtul F 273
Jøtul F 274, Jøtul F 275, Jøtul F 371, Jøtul F 372, Jøtul F 373, Jøtul F 374
Jøtul F 375, Jøtul F 376, Jøtul F 471, Jøtul F 473, Jøtul F 474)

Hout inzethaarden (Jøtul I 350 FL, Jøtul I 400 Harmony)

Tags: ,

Het aankopen van een 2de handse houtkachel kan in veel gevallen een goede koop opleveren. Onderstaande tips geven je eens eerste leidraad om de goede koop van de miskoop te onderscheiden:

1. Maak voor jezelf de keuze of je voor een gewone houtkachel wilt gaan of het extra budget hebt voor een tegelkachel/speksteenkachel.

2. Controle van de gebruikte materialen bij een gewone houtkachel (gietijzer, plaatstaal,…) en of er nergens openingen zijn ontstaan. Meestal zal een plaatstalen houtkachel de betere prijs/kwaliteit oplossing zijn.

3. Eigenschappen van de houtkachel. Probeer te weten te komen welke verbrandingseigenschappen de houtkachel heeft.

4. Ga eens langs bij zzn verkoper van houtkachels om te kijken of daar geen 2de handse modellen ter aankoop worden aangeboden.

Tags: , ,

Kachelruit reinigen

23 okt

Geef een reactie

Je leest overal verschillende tips van mensen voor het schoonmaken van een kachelruit. Dit gaat van het gebruik van commerciële producten tot eenvoudige keuken-huis-tuin producten.

Hierbij 2 eenvoudige schoonmaaktips voor de houtkachel-ruit:

1. Neem een groot stuk keukenrol, maak dit vochtig onder de kraan, wring dit uit als een zeem en dep dit in de verbrande as aanwezig in de kachel. Wrijf daarmee de ruitjes fel in.

Neem de ruit daarna af met een ander stuk vochtige keukenrol en op het einde droog je de ruit schoon met een schone droge doek.

2. Doe wat thee in een schaaltje en dep hierin wat keukenpapier of een oud doekje. Wrijf daarmee over de ruitjes en herhaal dit bij ernstige vervuiling nog een paar keer.

Bijkomende tips:
Na het schoonmaken en drogen van de kachelruiten, de ruit goed inwrijven met een krant. De ruit blijft daarna langer schoon.

Een andere goede tip is het gebruik van het juiste brandhout, dat goed droog is en liefst zo weinig mogelijk hars bevat, daar dit zorgt voor meer roetproductie.

Tags: , ,

Meten van vochtigheid brandhout

21 okt

1 Reactie

In het artikel omtrent brandhout kwam de vochtigheid van brandhout al ter spraken.

Het is van groot belang om brandhout op de juiste manier te drogen en te stockeren. Een hulpmiddel voor controle kan een houtvochtmeter zijn, die je eenvoudig vertelt hoe droog het brandhout is:

Overzicht vochtigheid
Vers hout / nat – <50 tot 100 % Halfdroog hout - 20 tot 30 % Luchtdroog hout - 15 - 20 % Volledig droog hout - < 15 % houtvochtmeter
Informatie via

Tags: ,

Bij een houtkachel hoort natuurlijk een schoorsteen, waarlangs de rook en het roet naar buiten wordt gebracht.

Het is aangeraden om 1-maal per jaar de schoorsteen te laten vegen. Bij het veelvuldig gebruik van harshoudende houtsoorten dient dit zelfs regelmatiger te gebeuren, daar deze hars meer roet zal veroorzaken.

Het laten vegen van een schoorsteen voorkomt een schouwbrand en wordt door vele brandverzekeringen ( ) dan ook verplicht.

Een ander voordeel is dat de schoorsteen opnieuw beter zal trekken, waardoor er een betere verbranding ontstaat en minder kans op co-vergiftiging.

Tags: ,

Brandhout tips

20 okt

2 Reacties

Een houtkachel kan niet zonder goed brandhout. Vele mensen hebben hun eigen voorkeuren en houden hiermee rekening bij de aankoop van brandhout.

De thermische waarden van de verschillende boomsoorten verschillen niet hard. De hardheid van de verschillende houtsoorten is echter wel van belang. Zo zal hardhout mooiere vlammen geven en langer warmte afgeven. Zachtere houtsoorten branden sneller en geven dus sneller hun warmte af.

Voor een speksteenkachel is een zachtere houtsoort dan ook uiterst geschikt en voor een traditionele houtkachel zijn de harde houtsoorten dan weer een betere keuze, zodat er niet steeds moet bijgevuld worden.

Zeer belangrijk bij het voorbereiden van brandhout is het drogen van hout. Het verbranden van nat hout is dan ook een minderwaardige verwarmingsmethode Na het klieven van hout dient dit 2 jaar te drogen beschut van regen. Op deze manier verkrijg je perfect brandhout met hoge thermische waarde.

brandhout

Belangrijk hierbij is de opslag van het brandhout. Indien brandhout op een natte ondergrond wordt gestockeerd, zal dit vocht opzuigen en op deze manier niet optimaal drogen. Beschutting van wind is niet nodig, daar wind juist gaat zorgen voor een verluchtend en drogend effect.

Tags:

Speksteen kachel

19 okt

4 Reacties

Een speksteenkachel is een ideale warmtebron. Speksteen is een natuursteen (Stollingsgesteente met Talk, Magnesiet en Chloriet) die in staat is veel warmte te absorberen en geleidelijk weer af te staan aan zijn omgeving.

Daardoor hoeft een speksteenkachel maar even aangestoken worden, waarna er vele uren aan stralingswarmte aan de omgeving wordt afgegeven. Op deze manier wordt er minder energie verloren en is deze vorm van verwarming, dan ook milievriendelijker, dan een klassieke houtkachel.

De voordelen op een rijtje:

– Eenvoudig in gebruik

– Veilig voor kinderhanden

– Maar enkele uren per dag te stoken

– Zeer gezonde stralingswarmte (met heilzame werking voor rugpatiënten)

Enig nadeel is de prijs van een speksteenkachel, die al snel kan oplopen tov. een klassieke kachel of openhaard. Deze investering wordt wel teruggewonnen, doordat er minder hout moet gebruikt worden.

Tags: ,

Houtkachel informatie

15 okt

Geef een reactie

Op deze website kan je binnenkort alle informatie vinden omtrent houtkachels, openhaarden, speksteenkachels, het juiste brandhout en nog meer informatie.

Zeker nu de winter voor de deur staat is, wordt de houtkachel of de openhaard weer ’s avonds aangestoken voor de nodige gezelligheid en verwarming.

Tags: