Tuinhaarden

17 nov

Geef een reactie

De zomer associƫren de meesten wel met een gezellige bbq en tuinkaarsen in de tuin, maar ook de winter kan veel vuur-gezelligheid bieden.

Zo kan je kiezen voor het plaatsen van een ware tuinhaard of gebruik maken van vuurkorven voor een leuke winteravond met vrienden door te brengen in de tuin.

Een tuinhaard (of ook wel buitenhaard of terrashaard genoemd) kan je vinden in vele vormen. Zo heb je de gemetste zelfbouw-versie’s, de betonnen buitenhaarden en antieke gietijzeren tuinhaarden. Ook de gekende vuurkorven kan je in vele maten en soorten vinden. Bij zelfbouwmarkten kan je eenvoudige goedkope versie’s vinden, die perfect dienst kunnen doen tijdens een winterbbq.

De gekende bbq-merken als Weber en Barbecook hebben ook gezellig tuinhaarden in hun aanbod, die zeker de moeite waard zijn om te bekijken.

tuinhaard en buitenhaard

Tags: , , , ,

Onderstaande youtube-video laat de technische werking van een pelletkachel zien als cv-verwarming.

Deze cv-pelletkachels zijn thermostatisch geregeld met een draadloze klokthermostaat. DOor het hoge rendement is er amper asvorming en rookvorming, wat natuurlijk minder onderhoud betekend.

Tags: , , , , , ,

Bij inbouwhaarden, gasketels en andere nieuwe centrale verwarmingsketels wordt een zogenaamde flexibel rookkanaal/kachelpijp geplaatst in de schouw.

Hierbij is er de keuze tussen een enkelwandig/ dubbelwandig of flexibel rookkanaal.

1 van de voorkomende problemen is een slechte bevestiging van het rookkanaal in de schouw (meestal geplaatst met een dakwerker/hoogtewerker). Hierdoor kan het rookkanaal zakken in de schouw. wanneer dit het geval is kan een flexibele pijp een S-bocht verkrijgen met wateropstapeling.

Door de opstapeling van water kunnen de gassen niet goed door de schouw weg en zal de houtkachel of gasketel een lager rendement halen.
flexibel rookkanaal

Tags: , , ,