Naast haat aanschaffen van commerciële partijen brandhout zijn er ook talrijke openbare verkopen met loten brandhout.

Hierbij dient men zelf de geselecteerde bomen te vellen, klieven, vervoeren. Op dinsdag 1 december is er een dergelijke openbare verkoop in Herselt van de regio zuiderkempen.

Tags: , , ,

Gaskachels

24 nov

Geef een reactie

Gaskachels bestaand in alle maten en vormen, zowel als alleenstaand model of als inbouwcasette. De meeste gaskachels werken met een constante brandende waakvlam en anders is er een elektrische ontsteking.

Door het gebruik van een thermostaat is het eenvoudig om een constante temperatuur aan te houden en hierbij een lager gasverbruik te verkrijgen.

De meeste gaskachels werken ofwel op progaangas of op stadsgas en bij de aankoop is het dus belangrijk om dit op voorhand na te kijken. Het grote voordeel van gaskachels is het gemakkelijke onderhoud, waarbij men slechts 1maal per jaar het stof dient te verwijderen aan de binnenkant.

Belangrijk bij het gebruik van een gaskachel is een CO-melder, die alarm zal slaan bij een ophoping van het gevaarlijke, reukloze CO-gas.
gaskachel

Tags: , ,

Rookkanaal tov. schouw

16 nov

1 Reactie

Naast de gewone schouw zijn er meer en meer houtkachel-liefhebbers die opteren voor de plaatsing van een rookkanaal.

De gassen van de houtkachel mogen niet teveel afkoelen, daar het roet dan sneller zal achterblijven (met een mogelijke schouwbrand tot gevolg). Hiervoor dient het rookkanaal dus glad en goed geïsoleerd te zijn.

Ook dient men het gebruik van bochten te vermijden, daar hierdoor een sterkere afkoeling kan gebeuren.

De plaatsing van een rookkanaal in een bestaande schouw is perfect mogelijk en kan zorgen voor een betere ventilatie van de houtkachel en gemakkelijker onderhoud van de schouw en kachel.

Tags: , ,

Stoken met briketten

02 nov

Geef een reactie

Naast brandhout kan een houtkachel ook gestookt worden met briketten. Briketten zijn harde baksteenvormige stukken samengeperst houtafval.

Door de compacte structuur blijven briketten langer gloeien en zorgen voor een langere warmte dan natuurlijk brandhout.

Belangrijk hierbij is om te kiezen voor volledig natuurlijk samengestelde houtbriketten, zodat er geen chemisch bewerkt houtafval in verwerkt is. Briketten hebben een zeer lage houtvochtigheid tov. gedroogd brandhout (rond de 8%).

briketten

Tags: ,