Een houtkachel kan niet zonder goed brandhout. Vele mensen hebben hun eigen voorkeuren en houden hiermee rekening bij de aankoop van brandhout.

De thermische waarden van de verschillende boomsoorten verschillen niet hard. De hardheid van de verschillende houtsoorten is echter wel van belang. Zo zal hardhout mooiere vlammen geven en langer warmte afgeven. Zachtere houtsoorten branden sneller en geven dus sneller hun warmte af.

Voor een speksteenkachel is een zachtere houtsoort dan ook uiterst geschikt en voor een traditionele houtkachel zijn de harde houtsoorten dan weer een betere keuze, zodat er niet steeds moet bijgevuld worden.

Zeer belangrijk bij het voorbereiden van brandhout is het drogen van hout. Het verbranden van nat hout is dan ook een minderwaardige verwarmingsmethode Na het klieven van hout dient dit 2 jaar te drogen beschut van regen. Op deze manier verkrijg je perfect brandhout met hoge thermische waarde.

brandhout

Belangrijk hierbij is de opslag van het brandhout. Indien brandhout op een natte ondergrond wordt gestockeerd, zal dit vocht opzuigen en op deze manier niet optimaal drogen. Beschutting van wind is niet nodig, daar wind juist gaat zorgen voor een verluchtend en drogend effect.

Tags: